Badminton Club Vlist

Recreatief badmintonnen in alle speelsterktes

Beknopte Spelregels Badminton

Speelveld

Op onderstaande afbeelding kunt u zien hoe een speelveld eruit ziet.
Voor het enkelspel gelden de binnenste zijlijnen en de achterste achterlijn. Het veld wordt dus lang en smal. Voor het dubbelspel gelden alle buitenste lijnen. Alleen voor de service geldt de voorste achterlijn.


Partijen

Het badmintonspel kent in wedstrijdvorm vijf onderdelen:

Dames enkelspel           DE
Heren enkelspel            HE
Dames dubbelspel        DD
Heren dubbelspel         HD
Gemengd dubbelspel   GD

Service

De service dient onderhands te worden geslagen vanuit het serveer-
vak in het diagonaal er tegenover liggende serveervak. Beide partijen kunnen punten scoren (rallypoint-systeem). Bij elk onderdeel begint men op de stand 0-0 vanuit het rechtervak te serveren. Vervolgens wordt er op een oneven stand steeds vanuit het linker- en op een even stand vanuit het rechter-serveervak geserveerd. Bij elk onderdeel is er maar één servicebeurt. De partij die de rally wint, scoort het punt. Wanneer de serverende partij een fout maakt, scoort de ontvangende partij het punt en gaat de service over naar deze partij.

Telling

Alle games gaan over het algemeen tot 21 punten. De wedstrijd dient gewonnen te worden met 2 punten verschil. Als beide partijen de stand 29 hebben, wordt de game gewonnen door degene die het eerst het 30ste punt scoort. Degene die twee games gewonnen heeft, is de winnaar van de wedstrijd. Er wordt na elke game van speelhelft gewisseld. Komt er een beslissende derde game aan te pas, dan dient er van speelhelft gewisseld te worden als één van de partijen 11 punten heeft gescoord.

Fouten

U maakt een fout als:
– de shuttle binnen uw speelveld op de grond valt;
– u de shuttle binnen het eigen speelveld, in het net, onder het net, tegen het plafond of de zijmuren slaat;
– u de shuttle slaat voordat deze over het net is;
– u de shuttle bij de service buiten het serveervak slaat.

Racket en shuttle

Een racket dient u zelf aan te schaffen. In de erkende sportzaken kunt u voortreffelijke rackets kopen. U kunt zich, voordat u tot aanschaf vergaat, het best eerst laten voorlichten welk racket het best bij uw speelstijl past. Straat en campingrackets zijn meestal niet geschikt voor zaalbadminton. De shuttles worden door de club geleverd. De NBB geeft regelmatig een lijst uit van goedgekeurde shuttles.